TotalEnergies en Solar Monkey

Ontdek de hernieuwbare ambities van TotalEnergies en hoe de software van Solar Monkey een cruciale rol speelt bij het realiseren van efficiënte zonne-energieoplossingen. Een deep dive met Martin Jasienski onthult toekomstige energietrends.

Vormgeven aan een duurzame toekomst

Het is de hoogste tijd om onze waardevolle partners in het zonnetje te zetten, en vandaag hebben we het geluk om te spreken met Martin Jasienski van TotalEnergies. We bespreken meerdere onderwerpen, waaronder trends en ontwikkelingen in de markt, doelstellingen voor de komende 5 jaar en de invloed van softwareoplossingen op het bedrijfsleven. Laten we meteen van start gaan!

Hi Martin, hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen om vandaag met ons te spreken. Laten we meteen beginnen met de eerste vraag: kunt u ons iets vertellen over uw rol en verantwoordelijkheden bij TotalEnergies?

Martin Jasienski: Natuurlijk! Ik ben de directeur van TotalEnergies Solutions België. We helpen onze klanten met het installeren van energieoplossingen, voornamelijk zonnepanelen, batterijen en EV-laders. Kortom, Total Energies helpt klanten de stap te zetten naar groene energie. We installeren ongeveer 1.500 installaties per jaar voor wat we mass market users noemen. Dat zijn installaties van minder dan 10 kilowatt. We zijn ook van plan om dit jaar 8 megawatt aan B2B-installaties te installeren. We zijn dus actief in beide doelgroepen door consumenten en bedrijven te helpen over te stappen op zonnepanelen. Daarnaast helpen we klanten hun zelfverbruik te verhogen met batterijen en de overstap naar EV met geïntegreerde mobiliteitsoplossingen.

Het klinkt alsof u behoorlijk veel verantwoordelijkheden heeft. Als u één ding zou moeten kiezen dat u het leukste vindt aan het werken bij TotalEnergies, wat zou dat dan zijn?

Martin Jasienski: We zijn een sterke speler op de markt met zeer grote ambities. We streven ernaar om wereldwijd tot de top vijf van ontwikkelaars van hernieuwbare energie te behoren, wat een ambitieus doel is. We liggen momenteel op schema om onze doelen te bereiken. Dit is fantastisch. Werken aan zulke ambitieuze projecten, onze klanten nieuwe mogelijkheden bieden en de overgang naar duurzame oplossingen ondersteunen, dat is echt een stimulans. 

Indrukwekkend! Over de toekomst gesproken: wat zijn de doelen van TotalEnergies voor de komende vijf jaar? Hoe zou u deze doelen omschrijven?

Martin Jasienski: Deze vraag is tweeledig. Voor TotalEnergies als internationaal bedrijf dat een shift maakt op het vlak van energietransitie, en voor TotalEnergies in België. 

Als wereldwijd bedrijf stappen we over van aardolie naar hernieuwbare, schone energie. Tegen 2050 zullen de kooldioxide-energieën 25% van onze portefeuille uitmaken. Om dit te bereiken is gas echt een strategische aanvulling op hernieuwbare energiebronnen.

In België is ons doel om de massamarktsegmenten te stabiliseren, zodat we een gevarieerd aanbod aan energieoplossingen kunnen bieden aan onze klanten. Aangezien we in België ongeveer 500.000 B2C-klanten hebben, streven we naar een redelijke groei in onze bedrijfsactiviteiten. Maar op B2B-vlak kunnen we klanten echt veel meer helpen. We investeren nu in het B2B-segment om over drie jaar meer dan 20 MWp per jaar te kunnen realiseren.

Laten we het hebben over de uitdagingen die u tegenkomt bij het bereiken van deze ambitieuze doelen. Wat zijn volgens u de grootste uitdagingen of obstakels op dit moment?

Martin Jasienski: Onze eerste uitdaging is om een belangrijke speler te worden in de sector voor hernieuwbare energie. We zien nog vaak dat klanten niet weten dat we intensief betrokken zijn bij schone energie. De focus van het bedrijf is aan het verschuiven en dat moeten we mensen laten weten. Dat is dus echt een van onze uitdagingen – voor zowel B2B als B2C.

Een andere uitdaging is om innovatie verder te stimuleren. We bevinden ons in een zeer snel bewegende, dynamische markt. We moeten heel flexibel zijn in de manier waarop we oplossingen implementeren die voldoen aan de behoeften van onze klanten. Omdat producten in een zeer snel tempo veranderen, moeten we de curve voor blijven. De lokale regels veranderen ook vaak en daarom moeten we stabiliteit brengen in onze procedures.

Dat is erg logisch. Hoe ziet u de ontwikkeling van de zonnepanelenmarkt voor zich?

Martin Jasienski: We vinden de ontwikkeling in Europa (vooral in België) de komende jaren erg belangrijk. Natuurlijk ondervinden we nog steeds de gevolgen van de energiecrisis, maar de markt stabiliseert zich weer. Bovendien zien we dat mensen elektriciteit steeds meer gaan gebruiken voor al hun behoeften – zowel op B2C- als B2B-gebied. 

We zien dat zowel particuliere als industriële klanten veel investeren in elektrische apparaten. Aan de andere kant heeft u zonne-energie, die de energie produceert die nodig is om deze overgang te ondersteunen. In een context van hoge fluctuaties op de energiemarkten kan dit worden beschouwd als een soort verzekering. Het gaat verder dan alleen het produceren van elektriciteit tegen goedkopere tarieven – het gaat ook om het wegnemen van risico’s uit uw organisatie. 

Bent u, gezien de snelle veranderingen in de markt, van plan om uw dienstenportfolio te verbreden?

Martin Jasienski: Wat we op dit moment doen, is het leveren van eersteklas installaties. Met geavanceerde technologie en geavanceerde diensten. We ontwikkelen ook nieuwe diensten voor B2C en B2B op het gebied van onderhoud en uitgebreide garanties. Dit soort diensten helpt de klant om het meeste uit hun installatie te halen, zodat ze de opbrengst krijgen waarvoor ze hebben getekend.

Geweldig om te horen, en ik denk dat onze software jullie een beetje op dat vlak heeft geholpen. Hoe heeft onze software uw bedrijf geholpen? Welke specifieke uitdagingen heeft het voor u opgelost?

Martin Jasienski: Ik denk dat de eerste waarde van Solar Monkey is dat het ons verkoopteam in staat stelt om de situatie van de klant snel te analyseren. Voorheen gebruikten we meer handmatige tools waarbij u gegevens moest verzamelen en uitzoeken. Nu hebben we alles in één systeem waarmee u de elektriciteitsgewoonten van de klant op een duidelijke manier kunt analyseren. De software biedt een eenvoudig overzicht, waardoor u systemen in slechts een paar klikken kunt configureren.

Met de software kunnen we ook binnen 3-5 minuten een zonne-installatie ontwerpen en de opbrengst berekenen, wat veel tijd bespaart. U krijgt echt de mogelijkheid om een business case aan de klant te geven inclusief de werkelijke waarde en de terugverdientijd. Dat is werkelijk een toegevoegde waarde om alles op één overzichtelijke plek te hebben. De software produceert ook een heel mooi offertedocument met het ontwerp, de berekeningen en de opbrengst. Uiteindelijk is dit alles-in-één systeem dat snel offertes genereert super relevant.  

Geweldig om te horen! Wat is op basis van de feedback die u hoort de favoriete functie in de software? En aan de andere kant, welke functie zou u graag geïmplementeerd zien in de toekomst?

Martin Jasienski: Ik denk dat de beste functie de manier is waarop het de opbrengst berekent met betrekking tot schaduw. Het berekent de schaduw dus automatisch. En als u ziet dat er een afwijking is, kunt u een systeem maken dat perfect past bij de situatie en wensen van de klant. Dus ik denk dat het omgaan met schaduw een van de grootste toegevoegde waarden is en de meest gewaardeerde functie van Solar Monkey binnen onze teams.

Wat betreft iets dat zou kunnen worden toegevoegd: Zoals ik al zei, stappen steeds meer klanten over naar elektrische apparaten voor alle behoeften. Dus onlangs heeft Solar Monkey een aantal functies over batterijen toegevoegd, wat echt cool is. Zo heeft u de mogelijkheid om een berekening te maken op basis van hoe de batterij het eigenverbruik van de klant zal verbeteren, wat erg handig is. Hetzelfde zou in de toekomst kunnen gelden voor EV-laders, die steeds belangrijker worden voor onze klanten. Het zou zeer voordelig zijn voor Solar Monkey om deze functie toe te voegen, zodat we gemakkelijk de voor- en nadelen van het installeren van een EV-lader kunnen weergeven met zonnepanelen

Bedankt voor de feedback, ik weet dat dit iets is wat ons productteam onderzoekt. Hoe is uw algemene ervaring met de samenwerking tussen Solar Monkey en TotalEnergies?

Martin Jasienski: Het gaat momenteel heel soepel. We werken nu drie jaar samen en we zien Solar Monkey ook groeien. In het begin had het meer een startup-karakter, maar nu zien we het bedrijf als meer georganiseerd, gestructureerd en professioneel. We vinden het heel fijn om te zien hoe het bedrijf zich ontwikkelt en hoe we daaraan kunnen bijdragen, want we geven veel feedback. We geven veel hints en ideeën over manieren om de software te verbeteren, en sommige daarvan zien we nu al geïmplementeerd. Het is echt gaaf om jullie in de loop der jaren te zien groeien en volwassen te zien worden. Jullie hebben echt geluisterd naar de feedback van de klanten om een beter product te maken. Op dit moment hebben we een soepele en wederzijds voordelige samenwerking.

Geweldig om te horen, en we hopen natuurlijk dat onze samenwerking nog lang zal duren! Laatste vraag: welk advies zou u hebben voor anderen die een PV-softwareoplossing overwegen?

Martin Jasienski: Dat is een goede vraag. Ik denk dat mijn advies is om echt op zoek te gaan naar iets dat alles omvat, zodat u niet te veel dingen hoeft te tweaken en te optimaliseren. Dus wanneer u de parameters wilt configureren en verfijnen, wilt u echt iets hebben dat genoeg intelligentie heeft om zelf berekeningen te maken, waardoor de eindgebruiker minder werk en moeite hoeft te doen. Het gebruiksgemak en het tempo is iets dat superbelangrijk is, en dat is echt waar de oplossing van Solar Monkey uitblinkt.

Daarnaast wilt u echt een software hebben die de markt volgt. Het moet up-to-date zijn wat betreft de merken panelen, omvormers en batterijen. De functies moeten ook de ontwikkelingen en trends op de markt volgen. Omdat u een contract voor een langere periode afsluit, verandert u niet om de zes maanden van software. U heeft een partner nodig die net zo snel waarde biedt als de markt zich ontwikkelt.

Dat is geweldig, ik denk dat dit super waardevol is voor anderen die dit artikel lezen. Bedankt dat u de tijd heeft genomen om vandaag met ons te spreken! We hopen deze samenwerking nog vele jaren voort te zetten en wensen jullie het allerbeste bij het behalen van jullie ambitieuze doelen voor de toekomst. 

Share