Prijsopties

Hoe bepaalt u de prijs van een zonnepanelensysteem? In dit artikel leert u meer over de verschillende prijsopties.

Hoe bepaalt u de beste prijs voor de klant?

Elke klant is anders, dus u moet elke klant op zijn eigen manier benaderen. Het gaat er niet alleen om hoe u met klanten communiceert, maar ook bij het vaststellen van de prijs van hun zonnepanelen systeem. Maar hoe kan u verschillende berekeningen gebruiken voor verschillende systemen en hoe kan u dit proces automatiseren?

Met de juiste software is er een oplossing voor elke individuele prijs situatie. Met ontwerp- en offerte software kan u uw prijsstelling variëren als er een financiële tool bij zit. In deze blog worden de prijsstelling mogelijkheden besproken om u de meest tevreden klanten te bezorgen.

In het algemeen zijn er vier gebruikelijke prijs mogelijkheden voor zonnepanelen systemen:

  • Stukprijzen
  • Pakketprijzen
  • WP (Watt peak) prijzen
  • ‘Willekeurige’ prijzen

Stukprijzen voor flexibiliteit

Stukprijzen zijn letterlijk wat het zegt: prijsstelling op basis van de eenheden, of items, die in het ontwerp van het zonnepanelen systeem worden gebruikt. U bepaalt een prijs per item, inclusief het paneel, de omvormer, eventueel een optimizer, en andere (extra) producten en diensten. Meestal is de prijs exclusief BTW, omdat deze over de gehele offerte wordt berekend, inclusief arbeidskosten, etc. Als in een ontwerptool eenheidsprijzen zijn ingesteld, hoeft u alleen maar de relevante items te selecteren, en de kosten worden automatisch in de uiteindelijke offerte vermeld. Dit bespaart tijd en u weet zeker dat de juiste prijs wordt berekend.

Pakketprijzen voor een ‘one size fits all’

Een pakketprijs kan de aanbieding aantrekkelijker maken wanneer slechts een paar specifieke panelen en omvormers nodig zijn. U hoeft alleen een standaard vaste prijs vast te stellen voor een bepaald aantal panelen, inclusief een omvormer en soms optimizers. Een verschil met eenheidsprijzen is dat ook andere materialen en arbeid in deze prijs zijn inbegrepen. Met de juiste software tool kan u pakketten opnemen in uw accountvoorkeuren om met een paar klikken een ontwerp en een bijpassende offerte te maken. Deze manier van werken is waardevol en onmisbaar voor de bloeiende zonnepanelenmarkt. Het is een manier om ervoor te zorgen dat u tijd heeft voor al uw klanten en dat alles tegelijk goed verloopt.

Over het algemeen hebben niet alle klanten 100% overeenkomstige voorkeuren. Een klant kan bijvoorbeeld een andere omvormer willen dan u gewoonlijk aanbiedt in uw pakket voorkeuren. In deze situaties kan u uw pakketprijzen combineren met een eenheidsprijs – als u over de juiste software beschikt.

WP-prijzen (watt-piek) voor commerciële systemen

Vooral voor commerciële systemen is er de trend van wattpiek prijzen (of WP-prijzen). Bij WP-prijzen is het instellen van eenheidsprijzen of pakketprijzen niet nodig; in plaats daarvan voert u in uw offertesoftware de gewenste €/wp in. Nu wordt op basis van de grootte van het systeem de prijs van het gehele zonnepanelen systeem berekend.

Willekeurige prijsstelling

Soms doet zich een situatie voor waarin geen van de bovengenoemde prijsmethoden van toepassing is. In de meeste offerte tools kan u de prijzen aanpassen door aan het einde van de offerte een “totale” prijs (ex. BTW) in te voeren.

Vergeet uw marges niet

Als u besluit willekeurige prijzen te gebruiken, is het essentieel te bepalen of u de inkoopprijs (ex. BTW) of de verkoopprijs (ex. BTW) invoert. Dit heeft te maken met het instellen van een marge.

U kan een standaard marge invoeren via uw persoonlijke instellingen in een offertetool. Deze marge wordt altijd toegepast op de panelen, omvormers en optimizers. Voor andere producten (diversen) kan u optioneel de marge aan- of uitvinken.

Kortingen en betalingsvoorwaarden

Ten slotte wilt u in bepaalde situaties wellicht kortingen of betalingsvoorwaarden opnemen. In de meeste offerte tools kan u een korting invoeren, inclusief een optionele omschrijving, die een percentage of een ‘vast’ bedrag kan zijn.

Begin met het automatiseren van uw verkoopproces met Solar Monkey

Sinds 2015 heeft Solar Monkey meer dan 500 installateurs versneld en zijn er meer dan een miljoen projecten gerealiseerd met behulp van onze software. De genoemde prijs mogelijkheden zijn allemaal mogelijk met Solar Monkey. Met een paar klikken kan u uw account instellen, en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over uw offertes. Maak gewoon uw ontwerp, en onze tool doet de rest.

Wilt u Solar Monkey zelf ontdekken?

Share