INEOS Inovyn’s grote sprong naar groene energie in België

INEOS Inovyn, een leider in chloorvinyls, heeft een groene reis ondernomen met een strategische investering in HELIOS. Met 90.000 zonnepanelen verspreid over 30 hectare, is dit ambitieuze project niet alleen gericht op het opwekken van energie.

De zon benutten: INEOS Inovyn’s grote sprong naar groene energie in België

Tussen de glooiende heuvels van Wallonië verrijst een nieuwe energiereus—niet van staal en rook, maar van silicium en zonlicht. De HELIOS-zonneboerderij, die binnenkort de grootste zonne-installatie van België zal zijn, markeert een belangrijke mijlpaal in het landschap van hernieuwbare energie in de regio. Met 90.000 zonnepanelen verspreid over 30 hectare, is dit ambitieuze project niet alleen gericht op het opwekken van energie; het gaat om het aandrijven van een duurzame toekomst.

Een zonnekolos wordt geactiveerd

INEOS Inovyn, een leider in chloorvinyls, heeft een groene reis ondernomen met een strategische investering in HELIOS. Dit is niet zomaar een zonne-onderneming; het is een krachtpatser die jaarlijks meer dan 57.000 MWh aan hernieuwbare elektriciteit rechtstreeks zal leveren aan de INEOS Inovyn-site in Jemeppe-sur-Sambre vanaf 2024. Stelt u zich voor dat de jaarlijkse energiebehoeften van 16.000 huishoudens zo worden vervuld, door de kracht van de zon.

De uitstoot verminderen, paneel voor paneel

De milieu-impact van HELIOS is diepgaand. Door te voldoen aan 10% van de elektriciteitsbehoeften van de Jemeppe-site, zal de zonneboerderij jaarlijks meer dan 14.000 ton CO2-uitstoot verminderen. Julien De Meersman, de energiemanager van de site, merkt deze aanzienlijke reductie op als een sleutelstap naar het bredere doel om meer dan 30% van de emissies tegen 2030 te verminderen en netto-nul te bereiken tegen 2050. Dit project is meer dan een energieleverancier; het is een getuigenis van het engagement van INEOS Inovyn om koolstofarme producten aan te bieden in een markt die diep bewust is van milieuvoetafdrukken.

Voorbij de zon: Een multifacettenbenadering van duurzaamheid

Maar het verhaal eindigt niet bij zonnepanelen. Philippe Taranti, de directeur van de locatie, werpt licht op de holistische benadering van het bedrijf voor duurzaamheid. Van het upgraden van apparatuur voor verbeterde energie-efficiëntie tot investeren in projecten voor koolstofafvang en -opslag (CCS), INEOS Inovyn past elk onderdeel van de operatie aan om groener te worden. Hun betrokkenheid bij CCS-onderzoek benadrukt met name hun toewijding aan het pionieren van langetermijnoplossingen voor koolstofbeheer.

Groene waterstof: De nieuwe aanpak

Als Europa’s grootste exploitant van elektrolyse, reiken de ambities van INEOS Inovyn verder dan zonne-energie. Het bedrijf plant om meer dan €2 miljard te investeren in de productie van groene waterstof op zijn locaties in Noorwegen, Keulen, Antwerpen en het VK. Deze gewaagde zet staat op het punt om niet alleen hun eigen operaties te transformeren, maar ook de manier waarop de gehele sector naar duurzame productiemethoden kijkt.

Door uitdagingen heen stuwen

De weg naar integratie van hernieuwbare energie is niet zonder hindernissen. De stijgende kosten van energie, die nu 40% van de productiekosten uitmaken, vormen een formidabele uitdaging. Toch is de focus van INEOS Inovyn op efficiëntie niet alleen een kostenbesparende tactiek; het is een competitieve strategie in de cruciale chloorvinylmarkt, die industrieën van de bouw tot de gezondheidszorg van brandstof voorziet.

Een ondergrondse kabel zal HELIOS rechtstreeks verbinden met het interne net van INEOS Inovyn, terwijl de verbinding met het hoogspanningsnet van België behouden blijft. Deze strategische koppeling toont aan hoe moderne ondernemingen nationale netten kunnen ondersteunen en bijdragen aan de algehele energiestabiliteit.

Conclusie

Het HELIOS-project is een baken van vooruitgang in de sector van hernieuwbare energie, dat illustreert hoe traditionele industrieën kunnen omschakelen naar duurzaamheid zonder hun kernactiviteiten op te offeren. Terwijl INEOS Inovyn de eindeloze energie van de zon benut, verlicht het een pad voor anderen om te volgen, bewijzend dat milieuverantwoordelijkheid en industriële voorspoed hand in hand kunnen gaan.

Wat denkt u over de hernieuwbare initiatieven van INEOS Inovyn? Zijn zij een lichtpunt in de groene transformatie van de industriële sector?

Share