CEO Wrap Up 2022

Na een achtbaanjaar is het tijd om na te denken over 2022. Om te evalueren wat we hebben geleerd en wat dat betekent voor volgend jaar.

Door Jan Pieter Versluijs.

Het is weer kersttijd! Omdat we uit een achtbaanjaar komen, zijn de dagen tussen de festiviteiten een goed moment om terug te kijken en na te denken. Om te bekijken wat we hebben geleerd en wat dat betekent voor volgend jaar. Om ons voor te bereiden op een nog beter en dankbaarder 2023. In deze post deel ik mijn inzichten van het afgelopen jaar en werp ik enig licht op wat u volgend jaar van Solar Monkey kunt verwachten.

Het Solar Monkey jaar 2022 in cijfers:

  1. 360,000 projecten gerealiseerd (waardoor het totaal nu meer dan 1,000,000 is)
  2. 18,170 installaties gemonitord
  3. 774 klanten (organisaties)
  4. 9,282 gebruikers van onze software
  5. 5 actieve landen (gestart in de VK en Duitsland)
  6. 20 nieuwe collega’s in het team, uit 1585(!) sollicitaties

De vraag naar zonnepanelen is naar ongekende niveaus gestegen, installateurs hebben zich niet laten kennen

Onze missie bij Solar Monkey is om de acceptatie van zonne-energie te versnellen, waardoor zonne-energie de leidende energievoorziening ter wereld wordt. Met dat in gedachten zijn we ongelooflijk trots om te zien hoe de markten zich ontwikkelen. Er zijn externe factoren geweest – de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende gascrisis waren zeer duister – die de vraag naar een nog hoger niveau hebben gestuwd dan voorheen. Maar om aan deze vraag het hoofd te bieden, is de markt enorm effectief gebleken. De productie is omhooggeschoten en het aantal installateurs is op indrukwekkende wijze opgeschaald. Bloomberg en het International Energy Agency (bron) vermelden dat 2022 naar verwachting zal eindigen op een geïnstalleerd vermogen van >260GWp. Dat betekent een groeipercentage van >50% ten opzichte van 2021, een ongekend resultaat!

Wij zagen de aantallen bij Solar Monkey ook toenemen, tot 500.000 projecten (unieke adressen) per jaar. BE Solar – een opmerkelijk succesvolle klant van Solar Monkey – was de gelukkige klant die het 1 miljoenste project in Solar Monkey heeft gerealiseerd. Tijd om ze eens te bezoeken en te bedanken voor onze samenwerking!

De mensen maken Solar Monkey succesvol

Bij Solar Monkey zijn we er trots op dat we een sleutelrol spelen bij de adoptie van zonne-energie, door onze klanten te helpen veel effectiever te werken. Het maakt mij nog trotser als ik denk aan alle passie en toewijding die we besteden aan alle uitdagingen waarmee we voortdurend worden geconfronteerd.

Dit jaar hebben we 20 nieuwe collega’s mogen verwelkomen, waarmee ons team nu op ~50 FTE komt. Volgend jaar verwachten we door te groeien naar 80-100 personen. Dit is een grote uitdaging voor ons mensenteam, onder leiding van Greetje. Wij kijken er naar uit om nieuwe, gepassioneerde collega’s te verwelkomen! Een groeiend team betekent een veranderende organisatie. En hoewel sommige dingen veranderen, blijven de ziel en passie gebaseerd op onze culturele waarden sterk.

Hoogtepunten zijn altijd onze driemaandelijkse strategiedagen. We hebben een zeer internationaal team met mensen die werken vanuit onze kantoren in Den Haag en Malaga, maar ook uit Duitsland, Polen, Israël, Canada, Roemenië en Finland. Op strategiedagen brengen we iedereen samen om te leren en te evalueren, om de volgende stappen voor Solar Monkey te bespreken en hoe we onze ambities kunnen verwezenlijken. Een belangrijke traditie die al jaren waardevol en leuk is!

Customer success – en support teams helpen de meeste waarde uit Solar Monkey te halen

Een belangrijk aandachtspunt voor 2022 was het opschalen van het klantensuccesteam. Ze doen geweldig werk door onze klanten te helpen het maximale uit Solar Monkey en integraties te halen. We kiezen voor een strategie waarbij we niet ons eigen CRM- of ERP-systeem ontwikkelen, omdat er al veel oplossingen van wereldklasse op de markt zijn. Maar het opzetten van de juiste integraties en deze goed implementeren is belangrijk. Ons CSM-team onder leiding van Eline heeft ervaring met het optimaliseren van honderden zonne-energiebedrijven. En ze willen graag nog meer van hen helpen. Mochten er toch nog vragen zijn, dan staat ons supportteam onder leiding van Eric altijd klaar om onze klanten te helpen het maximale uit Solar Monkey te halen.

Bovendien is het CSM-team van cruciaal belang om klanten tevreden te houden en feedback te krijgen over onze producten en diensten. En natuurlijk wat plezier hebben terwijl we dat doen. Afgelopen maand hebben we genoten van een goed diner met een aantal gerespecteerde klanten. Tijdens het diner kwamen we erachter dat veel van onze klanten van voetbal houden. Dus wie weet is het volgende voetbaltoernooi van Solar Monkey?

Investering van € 4 miljoen van Eneco en Helen Ventures

Het was moeilijk om het te missen: we hebben een nieuwe investeringsronde van € 4.000.000 aangetrokken van zowel bestaande investeerders als nieuwe investeerders Eneco en Helen Ventures. Met het groeikapitaal kunnen we nog sterker investeren in expansie en onze plannen en impact versnellen. Ook hebben we directe verbindingen gekregen met krachtige energiereuzen die onze internationale expansie verder zullen helpen.

Versterking van ons softwareproduct

In 2022 heb je een aantal nieuwe features en productverbeteringen gezien om onze software sterker dan ooit te maken. Enkele vermeldenswaardig zijn:

  1. Batterijen

Hoewel batterijopslag in ons thuisland Nederland nog steeds in opkomst is, is het voor nieuwe sleutelmarkten als Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië al jaren een essentieel onderdeel. Daarom hebben we de optie toegevoegd om batterijopslag toe te voegen. De software berekent automatisch de impact op het eigen verbruik. Hierdoor is het super eenvoudig om meerdere offertes te maken en te vergelijken, met of zonder batterij.

2. Dynamische gebruiksprofielen en prijzen

Standaard hanteert Solar Monkey een vast verbruiksprofiel dat iedere dag gelijk is. Deze veronderstelling is echter verre van werkelijkheid en het resulterende cijfer voor eigen consumptie is een ruwe schatting. Gebruikers die meer nauwkeurigheid willen, b.v. voor commerciële systemen kunnen nu verbruiksgegevens voor een heel jaar uploaden. Ook kunnen variabele prijzen worden gebruikt om rekening te houden met verschillen tussen dag en nacht, zomer en winter, of zelfs met volledig dynamische tarieven zoals we zien aankomen.

3. Upgrades op beeldmateriaal en interface

Om het gebruik van hoogwaardige beelden en geautomatiseerde schaduwanalyse nog toegankelijker te maken.

4. Service en aftercare uitbesteden

Onze klanten hebben het zo druk gehad dat ze graag al het werk dat niet met verkoop en installatie te maken heeft, uitbesteden. Service kan grote kopzorgen veroorzaken, vooral bij groeiende aantallen en verouderende installaties. Samen met ons partner Solar Service team zijn wij nu volledig eigenaar van de service, zodat onze klanten na de installatiedatum nooit meer een installatie hoeven te verzorgen. Zo houden onze klanten de handen vrij voor een nog sterkere groei!

Welke productverbeteringen kan je in 2023 verwachten?

We gaan je nog niet alles vertellen, maar enkele gebieden waar we aan werken zijn:

  1. Enkele hoogwaardige functies die we al een tijdje wilden bouwen. Binnenkort komt er een functie waarmee je een gebouw helemaal opnieuw kunt ontwerpen. Dit is handig voor situaties waarin er nog geen luchtfoto is.
  2. Solar Monkey software is een belangrijk onderdeel in het proces en de softwarestack van een installateur, maar zeker niet de enige. Daarom is integreerbaarheid super belangrijk. U kunt upgrades van onze API en integraties verwachten om integraties zo soepel te laten verlopen dat het voelt als één enkel product.
  3. Verder gaan we werken aan gebruikersbeheer en facturatie. Door dit beschikbaar te maken voor onze klanten, worden zowel onze klanten als onze eigen teams veel gelukkiger.

Bovendien werken we aan enkele verbeteringen die Solar Monkey nog sneller, eenvoudiger en betrouwbaarder dan ooit maken. Volg onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Het jaar van internationale expansie

Met veel plezier (en succes!) zetten we voet in zowel Groot-Brittannië als Duitsland. De eerste daad van aanwezigheid was het bezoeken van de conferenties van Birmingham en Düsseldorf. We zijn erg enthousiast om onze Nederlandse software-innovatie naar de rest van Europa te brengen, en zijn er trots op dat we bevestigd zien dat er evenveel vraag is naar onze software in belangrijke markten als Groot-Brittannië en Duitsland!

Wij kijken uit naar 2023!

Wat een reis is het geweest om Solar Monkey te zien groeien tot waar we nu zijn. Ik ben trots op onze medewerkers, onze klanten en partners. We gaan 2023 in met net zoveel passie en energie als voorheen en gaan opnieuw voor een recordjaar voor zonne-energie!

Share