Solar Monkey lanceert financiële module die de investering en opbrengsten voor de consument doorrekent.

Installateurs krijgen steeds meer vragen over wat er gebeurt nadat de salderingsregeling wordt afgeschaft. En terecht, want zonnepanelen gaan tientallen jaren mee maar vanaf 2023 wordt de salderingsregel afgebouwd. Vanaf 2023 mag ieder jaar 9% van de opbrengst minder worden gesaldeerd. In 2031 komt de regeling geheel ten einde.

Toekomst van de salderingsregeling

Salderen houdt in dat je de totale opgewekte stroom per jaar van je energierekening mag aftrekken. Dus zolang je in een jaar maar minder opwekt dan je verbruikt, krijg je de volle elektriciteitsprijs voor je opgewekte stroom, inclusief belastingen. Voor alles dat je extra opwekt krijg je een teruglevertarief. Dit tarief verschilt per leverancier en varieert tussen de €0.05 en €0.12 per kWh. Dat is een stuk minder dan het oorspronkelijke tarief van ongeveer €0.22!

Vanaf 2023 mag je dus ieder jaar 9% minder salderen. Wat betekent dat precies? Stel jouw zonnepanelen wekken 5000 kWh per jaar op. Dan mag je daar in 2023 nog 91% van salderen, dat is dus 4,550 kWh. Die mag je linea recta van je jaarlijkse energierekening aftrekken. De overige 450 kWh mag niet worden gesaldeerd. Van deze stroom zal een deel direct direct zelf worden verbruikt, en een deel terug worden geleverd aan het net. Voor de stroom die wordt teruggeleverd aan het net krijgt de klant een (lagere) terugleververgoeding.

Afbouw salderingsregeling met 9% per jaar

Niet meer salderen, wat is de impact op de terugverdientijd?

Dat heeft gevolgen voor de financiële opbrengsten van zonnesystemen. De terugverdientijd wordt wat langer, omdat consumenten de overtollige stroom die ze overdag opwekken niet meer mogen terugleveren voor hetzelfde tarief.

Terugleveren en afnemen van het net

Tot nu toe werd de afbouw van de salderingsregel door installateurs wel genoemd, maar niet meegenomen in de opbrengstberekening. Niet gek, want de afbouw van de regeling brengt extra complexiteit met zich mee. Daarom heeft Solar Monkey een financiële module gebouwd die de financiële opbrengsten berekent, inclusief de afbouw van de saldering. Daarmee kunnen installateurs het complete en eerlijke verhaal aan de consument vertellen.

Om alles goed te kunnen berekenen moet eerst het percentage ‘zelfconsumptie’, worden bepaald. Oftewel, het deel van de stroom dat direct zelf wordt verbruikt. Dat is afhankelijk van het verbruiksprofiel van de klant. Om dat gemakkelijk te maken hebben we in Solar Monkey nu verschillende verbruiksprofielen beschikbaar. Is iemand overdag thuis? Of vooral ‘s ochtends en ‘s avonds? Of hebben we te maken met een nachtbraker die vooral ‘s nachts veel elektriciteit verbruikt? Er kan uit vijf profielen worden gekozen, waarvan de ‘dubbele piek’ het meest gangbaar is.

Verbruiksprofielen: dubbelen piek, avondpiek, dagfocus, hoge dag en nacht, nachtfocus

Vervolgens wordt dat verbruiksprofiel gecombineerd met het totale jaarlijkse stroomverbruik en vergeleken met de opbrengst van de zonnepanelen. In Solar Monkey zie je nu welk deel gedurende de dag zelf wordt verbruikt en welk deel wordt teruggeleverd. Je kunt dit zowel voor een zomermaand als een wintermaand bekijken.

Vervolgens berekent Solar Monkey het jaargemiddelde zelfconsumptie, en op basis daarvan ook de financiële opbrengsten. Daarbij wordt automatisch rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregel.

“Solar Monkey berekent de opbrengsten volgens de afbouw van de salderingsregel. Zo kunnen onze partner installateurs altijd het complete en eerlijke verhaal vertellen.”

Optimaliseren van zelfconsumptie

Geen salderen betekent ook dat een juist advies een stukje complexer is geworden. Het is namelijk belangrijk om het percentage zelfconsumptie zo hoog mogelijk te krijgen. Voor iemand die ‘s avonds en ‘s ochtends veel verbruikt kan het voordeliger zijn om voor een oost-west opstelling te kiezen, ook al leveren panelen op het zuiden iets meer op. Met Solar Monkey kun je beide opties doorrekenen en een vakkundig advies leveren. 

Hieronder zie je een mooi voorbeeld. Het betreft een klant die ‘s avonds het meeste stroom gebruikt. Het systeem met panelen op het westen bereikt duidelijk een hogere  zelfconsumptie, omdat die ‘s avonds meer stroom opwekken.

Klant gebruikt 's avonds meest stroom, West is beter

Panelen op westen (avondfocus)

Panelen op oosten (ochtendfocus)

Het beoogde resultaat: het energienet in balans

De salderingsregeling was misschien wel het meest besproken item van de afgelopen jaren. Het is een goede stimulering voor meer zonnepanelen, die veel groei in de markt heeft opgeleverd. Waarom heeft de overheid dan besloten om deze af te schaffen? Enerzijds is het natuurlijk een kwestie van geld, maar er zit zeker een verdere gedachte achter. 

Met de komst van zonnepanelen wordt er veel onbalans op het net geïntroduceerd. Overdag is er veel een surplus aan stroom en ‘s nachts een tekort. Dat legt veel druk op het elektriciteitsnet. Door de afschaffing van de salderingsregeling komt er een financiële  beweegreden om dit meer te balanceren. Zo wordt het bijvoorbeeld veel voordeliger om overdag je elektrische auto op te laden. Of om een thuisaccu aan te schaffen. Even ter vergelijking: in Duitsland worden 50% van de zonnesystemen al inclusief accu verkocht! 

Dit sluit helemaal aan bij een meer dynamische en duurzame energievoorziening. Kortom, bij Solar Monkey vinden we de afschaffing geen gekke maatregel. In de toekomst zal het ons helpen aan een duurzame energievoorziening, met een gebalanceerd net!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

    Waar wacht je nog op?

    Sluit je aan bij de honderden installateurs
    die al zorgeloos de zon verkopen.

    Gratis proberen