In de Vlaamse zonnepaneelsector is regelgeving een grote blokker naar 2021 toe. Onze Vlaamse marktexpert Maarten legt uit wat de opties zijn.

Regelgeving als blokker

Regelgeving is de grootste blokker voor de zonnepaneelsector in Vlaanderen. Vele ondernemende klanten frustreert het om in het ongewisse gelaten te worden naar 2021. Er zijn ideeën, assumpties, subsidies enz… Dankzij onze ervaring en samenwerking met enkele van de grootste installateurs van Vlaanderen hebben wij reeds enkele antwoorden klaar!

Met als grote vraagstuk: Wat na de rush op zonnepanelen in 2020? Hoe zorg ik voor een prima propositie voor mijn klant?

Door de regelgeving (die onzeker is) krijgt iedereen die voor 31/12/2020 een gekeurde installatie heeft voor 15 jaar vanaf de installatiedatum de terugdraaiende teller. Tenzij de VREG haar gelijk haalt en dit onderuit haalt. Die 15 jaar lijkt interessanter en dat zorgt ervoor dat velen in het begin van volgend jaar afwachtend zouden kunnen optreden.

Hierdoor ontstond een rush op zonnepanelen. Een welkome, maar gevaarlijke extra voor vele installateurs. Meer personeel, meer uitgaven, maar wat hierna? We horen vragen rijzen over faillissementen en een herhaling van de geschiedenis na het afschaffen van de groenestroomcertificaten. Zo hoeft het absoluut niet te gaan!

Ondanks Covid-19 raakten toch al wat installateurs uitverkocht tussen mei en vandaag. Sommigen zochten en zoeken nog extra plaatsers. Zo goed als ongezien in de sector!

Een vaak gehoorde zorg is nu dat er geen tijd is om al vooruit te kijken en de angst dat het wel eens zou kunnen mislopen nadien.

De twee reacties op regelgeving

Op dit geval zie ik onder onze klanten in België twee verschillende reacties:

A: FIGHT B: FLIGHT
→ Voorbereiden op volgend jaar
→ Propositie klaar
→ Efficiëntie verhogen
→ Paniekreactie
→ Afwachtende houding
→ Geen offertevoorstel klaar

Partij A besluit om ondanks beperkte info toch plannen te maken voor volgend jaar. Het lijkt onbegonnen werk, maar ze krijgen reeds orders binnen. Hiermee staan zij in pole position vanaf januari en kunnen de plaatsingsteams verderwerken.

Partij B wacht de details af. Voor die tijd weten ze niet wat komt. Dat is te begrijpen want je wil ook geen onzin vertellen, maar het grote risico is dat de boot gemist kan worden.

Wat doen Solar Monkey gebruikers?

Op dit moment zien wij een 65% van klanten die met Solar Monkey werken kiezen voor het Fight principe. Hiervan zit al meer dan 40% met een volledig uitgewerkte propositie voor volgend jaar.

Wij helpen partijen graag hun strategie vorm te geven en ook volgend jaar op pole position te staan. Ongeacht de regelgeving kun jij zo een gezonde business waarborgen. Wees er zo spoedig mogelijk bij want al tientallen klanten worden op dit moment mee klaargestoomd!

Solar Monkey is reeds enkele jaren actief op zoek naar nieuwe oplossingen om de markt te ondersteunen en helpen groeien. Op dit moment doen we dit reeds voor 300 klanten, die samen per maand meer dan 5000 projecten uitwerken.

Heb jij ook de ambitie om groter te worden? Aarzel dan niet, het jaar is bijna om!

Bel of mail mij voor meer informatie en samen met mijn collega’s help ik jullie graag op weg naar een heldere toekomst.

maarten@solarmonkey.be

0493 46 16 01

Bekijk de nieuwe podcast met onze CEO

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

    Waar wacht je nog op?

    Sluit je aan bij de honderden installateurs
    die al zorgeloos de zon verkopen.

    Gratis proberen