TU Delft ontwikkelt snellader voor elektrische auto

Innovatie in samenwerking met de TU Delft

Solar Monkey’s ontwikkelingspartner, de TU Delft, heeft een snellader ontwikkeld waarmee auto’s direct kunnen worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen (bijvoorbeeld die op je eigen dak). Het stroomnet is daardoor niet meer nodig als tussenstap om te laden.

Een doorbraak voor de duurzame elektrische auto. Elektrische auto’s kun je namelijk pas echt duurzaam noemen, als je die auto ook daadwerkelijk oplaadt met duurzaam opgewekte stroom. Danzij deze innovatie is het stroomnet is niet meer nodig als tussenstap. Bovendien werkt de snellader twee kanten op: je kan je elektrische auto opladen met zonnestroom, maar ook de energie uit de batterij van de auto gebruiken om bijvoorbeeld je huis van elektriciteit te voorzien.

‘Zonnepanelen wekken gelijkstroom op en normaal moest deze gelijkstroom uit zonnepanelen eerst worden omgezet in wisselstroom voordat je een elektrische auto kon gaan opladen’, zegt prof. Pavol Bauer van de TU Delft. ‘Met onze lader (10 kW) hoeft dat dus niet meer. Een belangrijke stap vooruit.’

Er wordt verwacht dat de snelladers eind dit jaar commercieel beschikbaar zullen zijn.

Lees het gehele artikel hier.

Onderwerpen
2021-04-01T10:32:49+01:00