Met de trend in 2021 om batterijen te integreren in installaties voor eigen verbruik, is het belangrijk om het belang van een fotovoltaïsche regelaar en zijn functies te kennen, dus…

 

Wat is een fotovoltaïsche laadregelaar?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het de functie van het beheren van de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Dit zorgt ervoor dat de installatie correct werkt, en het is noodzakelijk om deze tussen de modules en de batterij te plaatsen. Het is verantwoordelijk voor het beperken van de pieken in het opladen en ontladen van de batterij, het verlengen van de levensduur door de tegenstroom te blokkeren en deze optimaal te vullen.

In de ontlaadfase zorgt het voor voldoende elektrische voeding, waardoor de accu niet meer ontlaadt dan zou moeten. Zonder deze regelaar zou de nominale spanning van de PV-modules, die hoger is dan die van de batterij, overbelasting kunnen veroorzaken.

Soorten regelaars:

  1. Afhankelijk van het type schakelaar: elektromechanisch relais of solid state.
  2. Afhankelijk van hoe de energie wordt beheerd: PMW (ze werken altijd met de batterijspanning) of MPPT (werken op het maximale vermogen van de panelen).
  3. Afhankelijk van de stand van de schakelaar: in serie of parallel.

PWM-regelaars fungeren als schakelaars tussen de zonnepanelen en de batterij. Deze regelaars dwingen de fotovoltaïsche modules om op de batterijspanning te werken. De MPPT-zonnecontroller is in staat om de bedrijfsspanning van de groep fotovoltaïsche modules te scheiden van de batterijspanning. Hierdoor kunt u de spanning van de zonnepanelen op het optimale punt plaatsen om te allen tijde maximaal vermogen te verkrijgen. Vandaar de naam “maximalisator”.

De elementen van een gegevensblad zijn onder meer:

  • Algemene kenmerken, beveiligingsprotocol

  • Nominale spanning: werkspanning van de installatie

  • Maximale intensiteit bij opwekking: het is degene die wordt ontvangen van de fotovoltaïsche panelen

  • Maximale intensiteit van verbruik: intensiteit die moet worden gegeven aan het deel waar de apparaten worden aangesloten

  • Overbelasting: percentage van de nominale waarde dat de regelaar weerstaat

  • Eigen verbruik: hoeveelheid energie die nodig is voor de werking ervan

  • Maximaal opwekkings-/verbruiksverlies: gerelateerd aan interne spanningsval