Binnenkort zal Solar Monkey ook de Spaanse markt betreden. In Nederland maken al veel installateurs gebruik van de oplossing van marktleider Solar Monkey om zonnepaneleninstallaties te ontwerpen. Om gedetailleerd opbrengstberekeningen te kunnen maken, maakt Solar Monkey gebruik van hoogtekaarten. Hiermee kan berekend worden hoeveel zonlicht op een zonnepaneel zal vallen en zo kan er met hoge betrouwbaarheid een schatting worden gemaakt van hoeveel elke zonnepaneel zal opbrengen. In Nederland stellen de waterschappen deze hoogtekaarten (AHN) als open data beschikbaar. Deze data wordt met lasersystemen (LiDAR) vanuit vliegtuigen ingewonnen.

Readar's aireal picture

Om in Spanje een vergelijkbaar product aan te kunnen bieden heeft Solar Monkey ook daar een hoogtekaart nodig. Helaas is LiDAR-data in Spanje niet op grote schaal beschikbaar. Solar Monkey heeft Readar daarom benaderd voor alternatieven. Readar heeft een product ontwikkeld om met behulp van luchtfoto’s hoogtekaarten te genereren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stereoreconstructie: doordat elk punt op de grond zichtbaar is in minstens twee foto’s kan de hoogte worden bepaald door insnijding. Als we deze hoogtereconstructie voor vrijwel alle pixels in de foto uitvoeren wordt dit proces “dense matching” genoemd.

Readar maakt voor dense matching gebruik van een Convolutional Neuraal Netwerk (CNN; Deep Learning). Het grote voordeel ten opzichte van traditionele Dense Matching technieken is dat er minder luchtfoto’s nodig zijn om tot een goede hoogtekaart te komen. Traditionele technieken worden bij voorkeur toegepast op foto’s waar elk punt in 4 tot 5 foto’s zichtbaar is (80% voorwaartse overlap). Deze luchtfoto’s moeten speciaal voor dit doel worden ingewonnen. Bij matching door middel van een CNN hoeven we elk punt op de grond in slechts twee foto’s te zien (60% voorwaartse overlap). Hierdoor kan deze techniek worden toegepast op reeds beschikbare luchtfoto’s.

Readar kan op deze wijze in heel Europa actuele hoogtekaarten genereren. Interesse? Neem contact op met Matthijs van Til, 0 6 54 914 858 of matthijsvantil@readar.com.

Stay informed by subscribing to the newsletter

    Waar wacht je nog op?

    Sluit je aan bij de honderden installateurs
    die al zorgeloos de zon verkopen.

    Gratis proberen